Založ si blog

Saláma – nesaláma, nie je to jedno?

Ja som Nitrančan, nie saláma! Nadpis, ktorý mesta pod Zoborom vrátane regionálnych i celoplošných médií. Aktivisti stále zbierajú podpisy, niektorí „domorodí“ však akciu pokladajú za hlúposť.

Organizátori petičnej akcie chcú presvedčiť jazykovedný ústav, že spisovné pomenovanie nás – obyvateľov by malo byť Nitrančan. Veľa ľudí táto informácia potešila a akciu svojimi podpismi podporila. Iní len mávnu rukou a pokladajú to za nepodstatnú záležitosť. Vyplýva to aj z diskusie, ktorá sa k danej téme rozvírila aj na sociálnej sieti v rámci rôznych komunít, vrátane stránky Nitra24.

Vybrané názory:
„To v Nitre nemá nik čo robiť, že už toto riešia?!“

„Prečo by sme sa nemali nazývať Nitrančania ? Košice – Košičan. Bratislava – Bratislavčan. atď. ja som za !!“

„ … že v strede mesta vyrašili „veľmi“ moderné Mlyny a že Agrokomplex bez problémov vyhodil ľudí pred dôchodkom, to je asi v pohode, ale že niekto niekedy vymyslí vlastné, nespisovné meno, ktoré sa o nič neopiera je vážny problém. Niekedy mám pocit, že spoločnosť svojou primitívnosťou stále viac a viac upiera zrak na debiliny…“

„ … mali by premenovať salámu a všetko bude OK.“

„A mne sa páči byť NITRANKA!!!“

„Já budem ždycky NITRANČAN, tak som sa narodev, tak som vyrastav a tak aj odídem volakedy z tohoto sveta.“

Otázne je, nakoľko je výsledok petície pre nás – vás dôležitý? Ide o posilnenie lokalpatriotizmu alebo si len regionálna televízia robí na tom všetkom svoju kampaň? Nič z toho nie je neprirodzené, ani ma neprekvapuje. Nemôžeme to nazvať stupiditou (ako to vyplýva z komentárov na sieti), nanajvýš zbytočnosťou.
Je predsa úplne jedno, či sme Nitrania, Nitrančania alebo Trogári, či sa môžu Chrenovčania bez problémov nazývať Tormošanmi alebo aj to, či iné mestá príponu – čan majú v pomenovaniach svojich obyvateľov (Bratislavčan, Trenčan, …). Nech budete kýmkoľvek, aj tak vás lekári odmietnu ošetriť, pretože v tej dobe ich tu už veľa neostane. Alebo budú vaše deti častejšie doma než v škole, pretože učitelia budú v štrajkovej pohotovosti. Alebo v najhoršom prípade tu budeme mať čoskoro takú hospodársku krízu, že sa z nej (nielen) naša ekonomika nespamätá. A môžete byť Nitranom alebo Nitrančanom, v tej chvíli to bude jedno.

Úprimne držím palce organizátorom i tým, ktorí akciu podporujú. Dúfam, že po vyhovení ich petície už budú mať svoje srdiečko na mieste. Pretože či už budeme salámami alebo nie, aj tak sme všetci z jedného cesta.

Keď sú prachy dôležitejšie ako história

26.01.2012

Nitra je je jedným z viacerých miest, kde zachovanie historických pamiatok je akoby na vedľajšej koľaji oproti finančným záujmom istých skupín. Nemienim obviňovať skupiny ľudí či spoločnosti z nabalenia svojich hlbokých vreciek bankovkami, skôr len poukázať, že najstaršie slovenské mesto v posledných rokoch postupne stráca svoje prirodzené naberanie vrások a niektoré [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2649x
Priemerná čítanosť článkov: 1325x

Autor blogu

Kategórie

Archív