Založ si blog

Keď sú prachy dôležitejšie ako história

Nitra je je jedným z viacerých miest, kde zachovanie historických pamiatok je akoby na vedľajšej koľaji oproti finančným záujmom istých skupín.
Nemienim obviňovať skupiny ľudí či spoločnosti z nabalenia svojich hlbokých vreciek bankovkami, skôr len poukázať, že najstaršie slovenské mesto v posledných rokoch postupne stráca svoje prirodzené naberanie vrások a niektoré budovy či objekty sa renovujú závratným tempom. Vo všeobecnej podstate na tom nie je nič zlé, mestom však už chvíľami necítiť vôňu histórie, skôr smrad z biznisu. Svedčí o tom aj niekoľko nákupných centier, ktoré zabili takmer všetku kultúru v centre mesta (napr. Mlyny pešiu zónu) a ktorých je pod Zoborom neúrekom. A rovnako tak výstavba polyfunkčných centier kade tade.
Prinášame vám niekoľko príkladov toho, že naše budúce generácie už nebudú Nitru pokladať za mesto historické, ale skôr mesto obchodné.

Lakner, Slávia, Tatra, … Dituria
Dávať si slávny bananasplit či chutné zákusky v tomto už nieľkokrát premenovanom hoteli je dnes vzácnosťou (nie, že by súčasná Dituria zákusky neponúkala…). Začiatky hotela od roku 1887 vedú k menu František Lakner. Ten kúpil najskôr zanedbaný hostinec Zlatá hus, dal ho zbúrať a na jeho mieste postavil nový hotel pod názvom Lakner. Po jeho smrti o 9 rokov neskôr ho jeho manželka rozšírila aj o kaviareň s terasou. Starší občania Nitry ho poznajú aj pod názvom Slávia alebo Tatra. Vo svojich rokoch patril k najpopulárnejším a presláveným hotelom. Uvidíme, ako sa súčasná Dituria pobije s konkurenčným prostredím ďalších minimálne 5 hotelov v okruhu 200 metrov.

Mlyny
70 miliónov eur pod jednou strechou. Miesto mletia múky a papriky dnes premieľame v ústach americký hamburger, pijeme drahé drinky a nakupujeme drahé oblečenie. A na pešej zóne akoby skapal pes. Človek služby rôznych druhov potrebuje a preto je prirodzené, že má Galéria Mlyny denne tisícky návštevníkov. Priestor opusteného závodu by sa však dal využiť oveľa rozumnejšie… si myslím.

„Polyfunkčné“ železiarstvo
Zóna historicky významných stavieb prišla o jednu zo svojich budov. Pamiatkový úrad v tom problém nevidí. Vraj existujú rezervné plochy, kde môžu novostavby vznikať. To bol aj prípad železiarstva Zábojník. Pôvodne sa všade vravelo o hoteli (už ani neviem, koľký v poradí by to mal v centre byť), dnes však nápis na budove informuje o polyfunkcii objektu…ďalšej…

Rekonštrukcia vs. búranie
O hradnom moste sa počas minulej jesene popísalo toho veľa, hlavne v regionálnych médiách ako MY či na webe Nitra24. Dokonca aj pokusom členov Klubu priateľov starej Nitry svitla nádej na ochranu toho „pôvodného“ pred „novým“. Dnes je prístupový most na Nitriansky hrad takmer na nerozoznanie od toho starého. Predovšetkým starším obyvateľom však zostane na srdci jazva a voči pamiatkovému úradu veľká zášť.

Ako bude modernizácia podrážať nohy historickým budovám v budúcnosti, je otázne. Záleží od toho, či bude vo vedení mesta niekto, kto má cítenie pre cennú minulosť svojho domova. Bojím sa však, istota peňazí bude vždy prevyšovať nad zmysel pre tradície a históriu…

Saláma – nesaláma, nie je to jedno?

26.01.2012

Ja som Nitrančan, nie saláma! Nadpis, ktorý mesta pod Zoborom vrátane regionálnych i celoplošných médií. Aktivisti stále zbierajú podpisy, niektorí „domorodí“ však akciu pokladajú za hlúposť. Organizátori petičnej akcie chcú presvedčiť jazykovedný ústav, že spisovné pomenovanie nás – obyvateľov by malo byť Nitrančan. Veľa ľudí táto informácia potešila a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2648x
Priemerná čítanosť článkov: 1324x

Autor blogu

Kategórie

Archív